Apopro

3 veje til rygestop

Det kan være svært at stoppe med at ryge - især på egen hånd og uden hjælpemidler. Derfor kan du hente hjælp i blandt andet personlig rådgivning, rygestop-apps og nikotinprodukter.

Gode råd fra apoteket

For at opnå et succesfuldt rygestop, kan det være en fordel at kombinere flere af nikotinprodukterne med hinanden. Hvis du ønsker rådgivning om dette er du velkommen til at kontakte os på telefon eller chat.

Oversigt over plastre 

Oversigt over nikotintyggegummi

Oversigt over mundspray

Der er forskellige rygestopmetoder og det er vigtigt du vælger den metode, som du mener vil kunne virke for dig. Et rygestop er individuelt, dog oplever de fleste bedst succes med deres rygestop ved at kombinere flere rygestopmetoder.

Hvis du ønsker at stoppe med at ryge, kan du ty til forskellige metoder. Mange oplever desuden bedst effekt ved at kombinere flere rygestopmetoder.

Nikotinprodukter

Nikotin er afhængighedsskabende og man kan derfor opleve abstinenser, når man stopper med at ryge. Abstinenser kan blandt andet være koncentrationsbesvær, svedeture og rysten. For at lette overgangen fra ryger til ikke-ryger, kan man benytte sig af nikotinprodukter. Det kan mildne abstinenserne, så der er mere ro til at arbejde på at ændre de vaner, der er forbundet med rygningen.
Test din afhængighed på Stoplinjen.dk
Nogle produkter er designet til at frigive nikotinen langsomt og sikre et jævnt niveau i blodet, mens andre er lavet til at virke hurtigt og have effekt på abstinenser, der opstår her og nu. Farmaceut Josefine Nørgaard fra Apopro online-apotek fortæller her om forskellige typer af nikotinprodukter:
Plaster Plastre afgiver nikotinen langsomt og sikrer derved en slags ‘basis-niveau’ af nikotin i kroppen. De er diskrete og nemme at bruge.
Tyggegummi Denne mulighed er god, hvis man gerne vil holde munden beskæftiget. Det er relativt hurtigtvirkende og kan derfor bruges, når abstinenserne peaker.

  • Sådan bruger du tyggegummiet rigtigt: Tyg til der kommer stærk smag. Læg så tyggegummiet ud i kindhulen, hvor nikotinen optages gennem slimhinden. Når smagen forsvinder, gentager du processen til der ikke længere er smag. Det tager omkring 20-30 minutter.

Tabletter og mundspray Tabletter lægges under tungen og mundspray sprayes ind i kindhulen. Begge virker på samme måde som tyggegummi ved at nikotinen optages gennem slimhinderne. De er begge hurtigtvirkende.
Inhalator Hvis man savner fornemmelsen af at stå med en cigaret, kan en inhalator være en erstatning. Den giver nikotin i samme tempo som cigaretter, men mængden er mindre end i cigaretter.
Man kan med fordel kombinere langtids- og korttidsvirkende produkter. Spørg din læge eller rygestopvejleder til råds. Brug maksimalt nikotinprodukter i seks måneder, hvoraf de sidste tre er tiltænkt udtrapning.

Rygestop med app og online

Et rygestop betyder blandt andet et opgør med indgroede vaner og en kamp mod abstinenser. Det kan være hårdt arbejde og derfor er det en fordel med vejledning og støtte undervejs. Det kan du blandt andet få gennem online chats samt rygestop-apps.
Flere hjemmesider tilbyder mulighed for at chatte med en rygestopvejleder, som kan hjælpe dig med for eksempel at finde og fastholde din motivation for et rygestop og at håndtere den rastløshed, der kan melde sig i kølvandet på et rygestop.
Med en rygestop-app kan du få et skræddersyet forløb baseret på dine rygevaner, få gode råd fra rygestoprådgivere og få motiverende sms’er. Se for eksempel de to apps e-kvit og xhale (unge mellem 15 og 25 år).

Personlig rådgivning og gruppe-rådgivning

Mange steder tilbydes der gratis rygestopkurser, hvor man enten enkeltvis eller i grupper bliver guidet af en uddannet rygestopvejleder. Se liste over tilbud på Stoplinjen.dk. Du kan desuden få vejledning over telefonen hos Stoplinjen på 80313131, åbent dagligt fra 10-20, fredag 10-16.

Vil du vide mere om rygestop?

Læs hvad et rygestop kan betyde for dig og din krop:

Rygestop – Er du klar?

Har du brug for hjælp?