Apopro

Tema - Ondt i halsen og forkølelse

Hvilke symptomer kan man opleve ved en forkølelse?


Når man bliver forkølet vil symptomerne oftest starte med ondt i halsen, og evt. smerter når man synker. Man vil senere begynde at nyse og næsen kan begynde at løbe med et vandigt sekret der efterhånden bliver mere tykt og gulligt i løbet af forkølelsen. Man kan opleve at slimhinderne i næsen hæver op og at man derfor vil få besvær med at trække vejret gennem næsen. Dette kan gøre at man sover dårligere om natten, da vejrtrækningen er begrænset. 

Udover symptomer fra næsen kan man opleve trykken for ørerne og hovedpine. Dette vil oftest skyldes at næsen er stoppet, da det giver et højere tryk i de øvre luftveje, der også kan give tryk og smerter i ørerne og bihulerne.

Man kan under forkølelsen også opleve tør hoste, eller hoste med slim. I starten af forkølelsen kan man opleve utilpashed og let feber. Børn vil oftere opleve feber end voksne. 

Hvorfor får man ondt i halsen?

Man kan få ondt i halsen af forskellige årsager. Det kan skyldes virus-infektion i forbindelse med en normal forkølelse eller en influenza, men man kan også få ondt i halsen som følge af, at stemmebåndene har været på overarbejde f.eks. efter en koncert eller efter en periode med hoste eller fra en halsbetændelse pga. bakterier. 

Hvad kan man gøre ved ondt i halsen?

Ondt i halsen er ofte et af de første symptomer på en forkølelse og derfor kræver det sjældent at man søger læge. Man kan også få ondt i halsen af at hoste som er et andet symptom på en forkølelse.

man kan få forskellige håndkøbs-lægemidler, som virker mildt smertestillende lokalt i halsen. 

Der findes forskellige typer, nogen afhjælper kun smerterne - f.eks. Zyx Citron (lægemiddel: 1 sugetablet indeholder 3 mg benzydaminhydrochlorid, læs uddrag af produktresumé).

Andre virker desinficerende og smørende - det kan f.eks. være Strepsils med honning og citron (lægemiddel: 1 sugetablet indeholder 0,6 mg amylmetacresol og 1,2 mg 2,4-dichlorbenzylalkohol - læs uddrag af produktresume).
Og så kan man få smertelindrende halsspray som f.eks. Strefzap (lægemiddel: 1 dosis (3 pust) indeholder 8,75 mg flurbiprofen - læs uddrag af produktresume)

Honning er en af hovedingredienserne i Orifarm Coldy Halsspray, som er et medicinsk udstyr. Den anvendes ved at spraye ind bagerst i halsen, så snart man mærker de første symptomer på forkølelse og ondt i halsen.

 

Hvad kan man gøre hvis man hoster?

Hvis du har fået ondt i halsen af at hoste, eller måske både er ramt af hoste og ondt i halsen, så kan du forsøge at afhjælpe hosten med et hostemiddel.

Slim i halsen - Hvad hjælper mod slim i halsen?

Hvis du har en hoste med slim, er det vigtigt at du først og fremmest får løsnet slimen, så den ikke kan sætte sig fast og udvikle sig til en lungebetændelse, ved at drikke meget vand kan man hjælpe kroppen med at fortynde slimet.

Men man kan også anvende slimløsnende lægemidler, enten som brusetabletter, som man opløser i vand (f.eks. Mucolysin 600mg brusetabletter med skovbærsmag (1 brusetablet indeholder 600 mg (delekærv) acetylcystein - læs uddrag af produktresume), eller som hostesaft som f.eks. Bromhexin DAK (1 ml indeholder 0,8 mg bromhexinhydrochlorid - læs uddrag af produktresumé).

Der findes også slimløsnende hostesaft som naturlægemidler. Det kan f.eks. være Norske Brystdråber eller Salina DAK mixtur

Har du en tør og irriteret hoste uden slim, så kan du anvende et hostestillende lægemiddel, som f.eks. Benylan 1,4 mg (1 ml indeholder 1,4 mg diphenhydraminhydrochlorid - læs uddrag af produktresume). 

Man kan også forsøge med Coldy-Honey hostesaft, som beroliger og lindre hoste, det er et medicinsk udstyr som også er baseret på honning.

Hvis man har hoste med slim, er det som nævnt vigtigt at man får løsnet slimen, så den ikke sætter sig fast, men hvis man har svært ved at sove pga. hosten så må man gerne kombinere hostemidlerne, så man tager slimløsnende hostemidler i dagtimerne og hostestillende til sengetid. På den måde kan man få hostet slim op i løbet af dagen og stadig få noget nattesøvn.

Nogle kommer desuden ubevidst til at spænde i nakke og skuldre, når halsen gør ondt, eller man hoster meget, hvilket kan forstærke ubehaget. Varmen fra et halstørklæde kan hjælpe til at modvirke dette. Man kan også anvende en varmedunk som f.eks. denne fra SipaCare  eller man kan anvende et varmeplaster som dette fra ThermaCare

Hvorfor kan man få blister og sår i munden under en forkølelse?

I forbindelse med en forkølelse eller ondt i halsen, kan man opleve at få blister og sår i mundhulen. Det kan både skyldes at man tørrer ud i slimhinden fordi man er stoppet i næsen og derfor trækker vejret mere gennem munden end normalt. Det kan også hænge sammen med at immunforsvaret er på overarbejde når man er forkølet. Hvis du oplever sår og blister i munden, kan du anvende Aftaclear produkterne, der giver effektiv lindring ved sår og blister i munden. 

Hvad kan man gøre ved en stoppet næse?

Når næsen driller ved forkølelse, begynder det normalt med nysen og løbende næse. Her er der desværre ikke meget at gøre. Men når næsen går over til at være stoppet, kan du afhjælpe det med forkølelses næsespray som f.eks. Zymelin næsespray (lægemiddel: 1 ml indeholder 0,5 mg eller 1 mg xylometazolinhydrochlorid - læs uddrag af produktresume). Medicinen dæmper hævelsen af slimhinden.

Næsespray til forkølelse må typisk bruges 3 gange om dagen i højst 10 dage. Og man skal altid følge instruktionerne i indlægssedlen.


Tag evt. et pust i hvert næsebor inden sengetid, så du lettere kan trække vejret, når du skal sove

Sov eventuelt med hovedet hævet, eks. på en ekstra pude, da det er med til at mindske hævelsen i næsen.

Man kan eventuelt supplere ved at bruge af en saltvandsnæsespray som f.eks. denne som kan skylle slimhinden i næsen mellem brugen af næsespray.

Kan man forebygge en forkølelse?

God håndhygiejne er rigtig vigtig i forebyggelsen af forkølelse, da vi bl.a. bliver smittet ved at partikler med forkølelsesvirus sidder på overflader og vi så får dem på hænderne og får ført dem ind i vores krop, via slimhinderne i øjne, næse og mund. Ved at vaske hænder hver gang de er synligt beskidte, efter toiletbesøg og før man skal spise, hvis man ikke har adgang til vand og sæbe kan man med fordel anvende håndsprit og på den måde kan man minimere risikoen for at blive smittet.

Derudover kan man undgå at opholde sig steder med mange mennesker, da dette kan give en øget smitterisiko og generelt undgå tæt kontakt til andre, især hvis de er forkølede, normalt smitter forkølelsesvirus kun i en afstand af 1-2 meter. 

Ved at bruge et medicinsk udstyr som Viruseptin næse- eller mundspray kan man medvirke til at forebygge at slimhinderne i næsehulen bliver angrebet med forkølelsesvirus. Viruseptin virker ved at det lægger en fugtig hinde henover slimhinden, som fungerer som et skjold mod forkølelsesvirus. 

Hvornår skal man søge læge?

Ved en almindelig forkølelse hos større børn og voksne er lægekontakt ikke nødvendig. Du bør dog søge læge hvis du oplever længerevarende høj feber eller hvis du oplever symptomer på andre følgesygdomme af forkølelsen, for eksempel lungebetændelse, øjenbetændelse, bihulebetændelse, halsbetændelse, osv.

Ved forkølelse hos børn, bør man søge læge hvis: 

  • Barnet har høj feber, eller feber i længere tid.
  • Hvis barnet ofte kaster op.
  • Hvis barnet ikke vil drikke og spise.
  • Hvis barnet virker sløvt og ikke vil lege, høre historie, se tv, osv.
  • Hvis barnet ikke vil sidde op og ikke vil bøje hovedet.
  • Hvis det klager over smerter, hovedpine osv.
  • Hvis der er symptomer på andre følgesygdomme som for eksempel lundebetændelse, øjenbetændelse, bihulebetændelse, halsbetændelse osv.

Vil du læse mere om forkølelse?

Her på siden finder du mere information til dig, der er forkølet og vil vide mere om forkølelse:

Hvad er forkølelse?

Covid-19 symptomer

Det er vigtigt at være opmærksom på at nogle af symptomerne ved en forkølelse er identiske med de symptomer, man kan opleve ved en influenza eller ved smitte med Covid-19. Derfor bør man altid følge myndighedernes råd og vejledning til håndteringen af symptomer på Covid-19. Du kan læse mere om hvornår du bør lade dig teste på Sundhedsstyrelsen hjemmeside.

 

Har du brug for hjælp?